{ "title": "Düşük Hemoglobin", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Dusuk-Hemoglobin-49.jpg", "date": "22.01.2024 01:12:57", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Düşük hemoglobin, Hemoglobin kandaki kırmızı kan hücreleri içerisindeki alyuvarlarda bulunan bir proteindir. Hemoglobin akciğerlerden aldığı oksijeni dokulara ve dokulardan aldığı karbondioksit de tekrar akciğerlere taşıması görevini yürütür. Kandaki hemoglobin düşüklüğü birçok hastalığın belirtisi olduğu gibi, hemoglobin yüksekliği de birçok sorunları beraberinde getirir. Kanda hemoglobin oranının belirli bir seviyenin altına bulunmasına tıp dilinde anemi diğer adı ile kansızlık denilirken, hemoglobin oranının belirli bir seviyenin üstünde bulunmasına da polisitemi denilir.

Genel olarak yapılan rutin kan değerleri testlerinde Hgb kısaltması ile gördüğümüz hemoglobin değerleri, birçok hastalığın tanısında çok önemli veriler sağlar. Hemoglobin değerleri kadın ve erkeklerde farklılıklar gösterir, kadınlarda normal hemoglobin değerleri 11,5- 15 gm/dL olurken, erkeklerde normal hemoglobin değerleri ise 13-16,5 gm/dL olmalıdır.

Düşük hemoglobin belirtileri nelerdir?

Orta derecede hemoglobin düşüklüğü bulunan kişilerde belirtiler yorgunluk olarak ortaya çıkar. Bu kişiler kendilerini devamlı olarak yorgun hissederler, sık sık baş ağrıları yaşarlar ve dikkat eksikliği sorunları vardır. Yüksek derecede hemoglobin eksikliği bulunan kişilerde ise hayati önem taşıyan organlara yeteri kadar oksijen gitmemesinden dolayı nefes darlığı, çarpıntı, hızlı nabız ve göğüs ağrıları şeklinde kendisini belli eder.

Düşük hemoglobin sebepleri nelerdir?

Düşük hemoglobin değerlerinin birçok nedenleri vardır. Bu sebeplerin başlıcaları ise demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, travma sonucu yaşanan kan kayıpları, ağır geçen âdet kanamaları, lösemi, siroz, sık yaşanan burun kanamaları gibi birçok sebepten dolayı hemoglobin değerleri düşmektedir.

Düşük hemoglobin tedavisi nasıl yapılır?

Tedaviye başlamadan önce hemoglobin düşüklüğüne neden olan sebepler bulunmalı, aşırı düşük hemoglobin değerlerinde gerektiğinde hastaya kan nakli yapılmalıdır. Düşük hemoglobin değerlerinin en sık rastlanan sebepleri arasında demir ve B12 vitamini eksikliği gelmektedir. Lösemi gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan hastalara genel olarak doktorların uyguladığı en bilinen yöntemlerden birisi, demir içeren besinler tüketmesini önerirken, ilaç takviyesi olarak da demir içeren ilaçlarla, B12 vitamini takviyesi şeklinde olmaktadır.
" } ] }