{ "title": "Eritrosit Hemoglobin", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Eritrosit-Hemoglobin-28.jpg", "date": "23.01.2024 03:38:59", "author": "sultan yiğit", "article": [ { "article": "Eritrosit Hemoglobin, hemoglobin akciğerden dokulara oksijen taşıyan ve dokulardan karbondioksit ile proton taşıyan proteine denir. Oksijeni bağlayan hem grubudur ve her bir hem zinciri bir adet oksijen taşır. Dolayısıyla her bir hemoglobin 4 adet oksijen taşır. Bu 4 adet taşıma bölgesini de doldurarak oksijen taşıyan doymuş yapıya oksihemoglobin denir. Parlak kırmızı renktedir. Bir tane bile oksijenini kaybederse deoksihemoglobin denir. Daha koyu kırmızı bir renktir. Arteriyel kanın venöz kana oranla daha açık renk olmasının sebebi bu oksijene doygunluğudur. Venöz kan da daha çok deoksihemoglobin yapısı bulunduğundan koyudur.

Eritrositler bikonkav yapıda disk şeklinde kan hücre elemanlarıdır. Yani her iki tarafında basık şekilli bir daire yapısındadır. Eritrositlerin yapım yeri fetal dönemde dalak iken doğumdan sonra bu yapım yeri kemik iliği olur. Eritrositler, hemoglobin denilen ve ağırlığının üçte birini oluşturan proteinleri içerir. Yapımı tamamlanıp kemik iliğinden ayrılan genç eritrositler hemoglobin içermezler ve çekirdekleri kaybolmamıştır. Bu dönemde bölünebilirler. Olgunluğa kavuşan matür eritrositler çekirdeklerini kaybederler ve hemoglobin içerirler. Bölünme yeteneklerini kaybettikleri için bölünemez ve yaşamlarını uzun süre devam ettiremezler. Eritrositlerin yaşam süresi 120 gündür.

Eritrosit Hemoglobinin Kanda Normal Değerleri

Eritrosit sayısı RBC ile gösterilir ve normal değeri metreküpte 4.2-5.5 milyondur.

Hemoglobin sayısı Hb ile gösterilir ve normal değeri yenidoğan hariç 10-11.5-12 diye ilerler. Yenidoğan istisnadır çünkü yenidoğan polisitemik (Eritrosit ve hemoglobinleri yüksektir)

Doğar.

Eritrosit Hemoglobin Değerlerinin Eksikliği

Bu kan parametrelerinin yaşa ve cinsiyete göre belirlenen değerlerin daha aşağıda olmasına anemi denir. Anemi de hastada; halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, kalp çarpıntısı, parmak uçlarında soğukluk, soğukluk, kaşık tırnak gibi bulgular olur.

Eritrosit Hemoglobin Değerlerinin Fazlalığı

Bu kan parametrelerinin fazlalığında polisitemi denen rahatsızlık olur. Polisitemi de en belirgin semptom özellikle banyo sırasında olan kaşıntıdır. Buna ek başka semptomlarda olabilir.
" } ] }