{ "title": "Hemoglobin 7", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Hemoglobin-7-77.jpg", "date": "21.01.2024 04:59:16", "author": "Damla Aygün", "article": [ { "article": "
Hemoglobin 7, Hemoglobin, solunum organı ile dokulara oksijen, dokular ile solunum organlarına karbondioksit ve proton taşıyan proteinlerdir. Alyuvarların içinde bulunmaktadır. Alyuvarlar, kanda en çok bulunan hücre türüdür. Hemoglobinin 7 düşüklüğü tedavi gerektirecek birden fazla hastalığın işareti olabilmektedir. Çünkü hemoglobinin görevi olan organlara oksijen taşıma işi gerekli oranda yapılamaz ve hayati önem taşıyan organlar oksijensiz kalırsa ciddi hastalıklar oluşabilmektedir. Hemoglobin 7 düşüklüğünün tıbbi tanımı ise anemidir eğer ciltte solukluk ve hızlı kalp atışları şikâyetiniz oluşmuş durumda ise hemen bir sağlık kuruluşuna gözükmek gerekir.

Hemoglobin 7 Düşüklüğü Nedir?

Alyuvarlar yani kırmızı kan hücreleri hemoglobin adını verdiğimiz proteinleri taşırlar. Bu proteinler akciğerden vücudun farklı bölgelerine oksijen taşır. Normal hemoglobin 7 sayısı erkeklerde ve kadınlarda değişmektedir erkeklerde sayı 13.8 -17.2 gm/dl iken kadınlarda bu sayı 12.1-15.1gm/dl olur. Bu sayılar çocuklarda yaşa ve cinsiyete göre de değişmektedir. Hemoglobin 7 sayısını anlayabilmek için kan testi yapılması yeterdir. Erkeklerde 13.8 gm/dl kadınlarda 12.1 gm/dl sayısının altına düşmüş hemoglobin 7 sayısı düşüklüğe işaret etmektedir. Bazen kan testleri hemoglobin 7 sayısında bu değerlerin az miktar altında değerler çıkarabilmektedir. Ancak bu durum normal olabilmektedir aradaki sayı 1 ya da 2 ise korkulacak bir şey yoktur ancak hemoglobin 7 gibi bir rakama düşmüş ise ciddi bir hastalığa yol açabilmektedir. Hemoglobin 7 sayısının düşüklüğüne anemi denmektedir.

Hemoglobin 7 Düşüklüğü Neden Olur?

Hemoglobin 7 düşüklüğünün çok yüksek olması durumunda alyuvarların azalmasına yol açan bir hastalık olması ihtimali yüksektir. Eğer vücudunuz gerekli kırmızı kan hücresini üretemiyorsa ve üretilen hücreler üretilme süresinden daha hızlı tüketiliyorsa ya da kişi yoğun kan kaybı yaşamış ise ortaya çıkar. Bazı durumlarda ya da hastalıklarda vücut normalden daha az alyuvar hücresi üretir buna sebep olan hastalıklar sırasıyla şöyledir:
Vücut alyuvar hücrelerini ürettiğinden daha hızlı olarak tüketiyorsa hemoglobin düşüklüğü gösterebilir. Bu hastalıklara örnek olarak şunlar gösterilebilir:
Kronik olan kan kaybı hemoglobin düşüklüğüne yol açabilmektedir. Bu kan kaybına neden olacak durumlarda şunlardır:
Hemoglobin 7 Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin sayısında az bir düşüş gösteren bünyede şikâyet olmayabilir. Bazı hastalarda ise baş dönmesi gibi basit şikâyetler olabilir orta dereceli anemi problemi yaşayan hastalarda ise sürekli yorgunluk, sık sık baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, bitkinlik belirtileri gösterebilirler. Çok düşük anemisi olan kişilerde ise hayati organlara oksijen gitmediği için nefes darlığı ve nabız artışı gibi kanın pompalanma hızını arttırmaya sebep olur. Bunun yanında çarpıntı ve göğüs ağrısı şikâyeti de oluşabilmektedir. Bunlar fiziksel belirtileri oluşturmaktadır bir de gözle görülebilecek belirtiler oluşur bunlar diş eti ve tırnaklarda solgunluk, deride solgunluk çok ileri düzeyde anemi ise ayak ve bacaklarda şişkinlik aşırı terleme, kusma, morluklar ve kanlı dışkı da görülebilir.

Hemoglobin 7 Düşüklüğü Tedavi Süreci

İlaçlar ve takviyeler

Genellikle demir ve vitamin destekli iğneler ile hemoglobin 7 seviyesini arttırmaya çalışırlar.


" } ] }