{ "title": "Hemoglobin A1c Değerleri", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Hemoglobin-A1c-Degerleri-78.jpg", "date": "19.01.2024 05:35:43", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "Hemoglabin A1c Değerleri, Şeker hastalarının üç aylık şeker takibi için yapılan testin adıdır. Hemoglabin ise alyuvarlarımızda bulunan bir protein olmakla beraber akciğerlerin yüklediği oksijeni hücrelerimize taşır ve vücudumuzdaki karbondioksitleri yine akciğer sayesinde dışarı atılmasını sağlar. İlk görevi hücrelerimize oksijen taşımak olan hemoglobinler kan içindeki şeker düzeyinden bir hayli etkilenir. Kişinin kan şekerinin değeri ne kadar yüksek ise hemoglabine bağlanan şeker sayısı da o kadar çok olur.

Hemoglabin A1c'nin normal sınırlamaları yüzde dört ile yüzde altı arasındadır ve bu yüzdeler hemoglabinlerin şeker ile bağlanma oranını ifade eder. Hemoglabin A1c hastanın 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösterdiği için ve hastanelerde parmaktan ölçülen kan şekerlerinin sadece anlık şekeri ifade etmesi, doktorları hemoglobin A1c testini uygulamaya iter. Bu sürenin üç ay ile kısıtlı olmasının sebebi ise alyuvarların ömürlerinin ortalama 3ay olmasıdır.

Hemoglabin A1c Testleri ve Şeker Hastalığı

Şeker hastalarının, şeker hastalığı ile arasının iyi olup olmadığı hemoglobin A1c testinin sonucuna göre değişir. Yani sağlıklı bir şekilde hayatına devam ediyor mu yoksa kan şekeri değerleri yüksek mi seyrediyor bunu doktorlar test sonucunda anlayabilir. Eğer hasta insilünlerini ya da ilaçlarını düzenli kullandı ise ve diyetine dikkat edip sporlarını düzenli yaptıysa üç aylık kan şekeri iyi bir seyir halindedir ve hemoglabin A1c değerleri %7'nin altındadır. Şeker hastaları için hedef alınan değerde zaten yüzde yedinin altında olmasıdır. Ama hasta ilaçlarını düzenli kullanmaz, diyetine uymaz ve spor yapmaktan sık sık kaçınırsa kan şekeri daime yüksek seyreder ve bununla birlikte hemoglobin A1c değeri de yükselir. Hemoglabin A1c değerlerinin yüksek olmasıyla birlikte ileride damar ve sinirsel birtakım hastalıklar ortaya çıkar.

Hemoglabin A1c Değerleri ile İlgili Diğer Bilgiler

Hemogkabin A1c testini yaptırmak için hastanın aç ya da tok olmasına gerek yoktur. Günün her saatinde ve her durumda ölçüm yapılabilir. Şeker hastaları hemoglobin A1c testlerini her üç ya da altı ayda bir yaptırmalıdır. Buna göre ilaç ve diyet değişikliği yapılabilir. Hasta olmayan kişilerin hemoglobin A1c testi yaptırmaya ihtiyacı olmamakla beraber, şeker hastalığının varlığını öğrenmek için bu test yapılabilir.

Hemoglabin A1c Testini Etkileyen Başlıca Faktörler

Hemoglabin alyuvarlarda olduğu için alyuvarda oluşan bazı hastalıklar hemoglobin A1c testinin düşük sonuçlar vermesine sebep olabilir. Bu hastalıkların başında ise hemolitik anemi vardır. Bundan farklı olan hemoglobin hastalıklarının varlığı da hemoglabin A1c değerleri dğerlerini etkiler. Hemoglabin s, kansızlık, aşırı kanama ve adet dönemlerinde çok kan kaybeden kadınlarda hemoglabin A1c değerleri düşük çıkar. Eritropoietin hastalığından dolayı tedavi olan kişilerde ya da kan nakli olan insanlarda hemoglobin A1c testinin sonucu yüzde yüz doğru değildir.
" } ] }