{ "title": "Hemoglobin Düşüklüğü", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Hemoglobin-Dusuklugu-89.jpeg", "date": "19.01.2024 09:18:37", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Hemoglobin Düşüklüğü, hemoglobin kırmızı kan hücreleri olan alyuvarların taşımış oldukları proteine verilen isimdir. Hemoglobin vücut içerisinde oksijen taşıma görevi görürler. Erkeklerde normal görülen hemoglobin düzeyi 13,8 ile 17,2; kadınlarda ise 12,1 ile 15,1 arasında seyretmektedir. Hemoglobin düşüklüğünün fark edilmesi kan testleri ile mümkündür. Erkeklerde hemoglobin düşüklüğü düzeyi on üç buçuğun altında kabul edilir iken kadınlarda ise on ikinin altındaki düzeyler hemoglobin düşüklüğü olarak kabul edilmektedir. Yüksek hemoglobin düşüklükleri durumunda anemi ortaya çıkar. Anemi olarak adlandırılan kansızlık ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Hemoglobin düşüklüğü neden olur?
Hemoglobin düşüklüğü belirtileri nelerdir?
Hemoglobin düşüklüğü fazla değil ise kişilerde hiçbir belirtiye rastlanmaz. Orta dereceli hemoglobin düşüklüğüne sahip olanlar yorgunluk, baş ağrısı, dikkat bozuklukları ve bitkinlik belirtilerinden dolayı şikâyette bulunurlar. Hemoglobinler oksijen taşıdıkları için düşüklüğü durumunda organlar zarar görmeye başlar ve organların iflas etmesine neden olur. Hemoglobin düşüklüğü eksikliği nedeni bağırsaklardaki emilim bozuklukları da olabilir. Kalp hemoglobin yetersizliği durumunda daha hızlı çalışarak düşük değerleri yükseltmeye çalışır bu da hızlı kalp atışlarına neden olur.

Hemoglobin düşüklüğü teşhis ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Hemoglobin değerleri düşüklüğünde bir dahiliye uzmanına baş vurulmalıdır. Doktor gerekli tetkik ve analizleri gerçekleştirdikten sonra izlenecek tedavi yöntemlerini hastaya bildirir. Hemoglobin düşüklüğü tedavisi ilaçlar, vitamin ve mineral takviyeleri ile tedavi edilebilir. Kanın yapısında demir bulunduğundan dışarıdan demir desteği yapılması da hemoglobin değerlerinin geri yükselmesine yardımcı olacaktır. Ancak vitamin ve demir desteği alınmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gereklidir çünkü dozlar ayarlanamayabilir. Kırmızı et, istiridye, karides, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru üzüm ve kuru kayısı, pekmez, elma, nar hemoglobin değerlerinin yükseltilebilmesi için tüketilebilecek demir içeriği zengin besinlerdir.
" } ] }