{ "title": "Hemoglobin Eksikliği", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Hemoglobin-Eksikligi-34.jpg", "date": "19.01.2024 22:55:58", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Hemoglobin Eksikliği; Hemoglobinin az olması yaşamsal önemi olan organlara oksijen gitmesine engel olan bir durumdur. Bu nedenle tıbbi müdahale gerektirebilir.

Hemoglobin Eksikliği Nedir?

Alyuvarlar adı verilen kırmızı kan hücrelerinin yapısında hemoglobin adı verilen proteinler bulunur. Hemoglobin, akciğerlerden vücudun farklı bölümlerine oksijen taşımada görev alır. Sağlıklı bir erkek bireyde hemoglobin oranı 13,8-17,2 gm/dL arasında iken kadınlarda bu oran 12,1-15,1 gm/dL arasında yer alır. Çocuklarda ise bu seviye yaş ve cinsiyet faktörüne bağlı olarak farklılık gösterir.

Rutin bir kan testin hemoglobin eksikliği tespiti yapılabilir. Erkekler 13,5 gm/dL oranının altı, kadınlarda ise 12 gm/dL oranının altı hemoglobin eksikliğine işaret eder. Bu normal olmayan hemoglobin sayısı durumuanemi olarak tanımlanır.

Hemoglobin Eksikliği Neden Olur?

Hemoglobin seviyesindeki ufak değişimler hastalık olarak nitelendirilmez. Regl döneminde olan kadınlarda veya hamilelerde hemoglobin seviyesinde azalma olabilir.

Hemoglobin eksikliğinin aşırı olması durumu, kanda bulunan alyuvar hücelerinin azalmasına neden olan herhangi başka bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu durum, vücut yeterli olarak kırmızı kan hücresi üretemiyorsa, kan hücrelerinin üretimi yok edilmesinin altında kalıyorsa ve kişi kan kaybı yaşıyorsa ortaya çıkar.

Normalden daha az alyuvar hücresi üretimine neden olan durumlar
Vücutta üretilen alyuvar hücresi miktarının, yok edilen alyuvar hücresi miktarından daha az olmasına neden olan durumlar
Devamlı olan kan kaybı kaynaklı hemoglobin eksikliğine neden olan durumlar
Hemoglobin Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uzmanlar genel olarak vitamin ve demir destekleri ile hemoglobin seviyesini yükseltmeye uğraşırlar. Bu ilaçların reçetesiz olarak satılanları da vardır. Fakat yine de doktor kontrolünde kullanmak daha sağlıklı olacaktır.

Doktorlar fazla demir içerikli bir diyet tedavisine başlayabilirler. Demir açısından zengin olan besinler; kırmızı et, karides, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, kuru kayısı ve kuru üzümdür.
" } ] }