{ "title": "Hemoglobin Hba1c", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Hemoglobin-Hba1c-23.jpg", "date": "19.01.2024 18:29:08", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Hemoglobin Hba1c, diyabet hastalığı tüm dünya nüfusunun yaklaşık %10'unu etkileyen glikozun az kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve hiperglisemi ile kendini gösteren bir grup karbonhidrattan kaynaklı metabolik bir bozukluktur. Hba1c, diyabetik hastaların glisemik kontrollerinin ortaya konması için, uygulanan bir çeşit ölçüm testidir. İnsülin kullanan yani glisemisi iyi kontrol edilmeyen diyabet hastalarında 3 ayda bir, glisemisi iyi kontrol edilen hastalarda ise yılda 2 kez uygulanmalıdır. Hba1c glikolize hemoglobin olarak bilinmektedir. Hemoglobin Hba1c'yi ölçen 30'dan fazla metot bulunmakla birlikte hangisinin standart olduğu konusunda yapılan araştırmalar devam etmektedir.

Hemoglobin Hba1c nedir?

Şeker hastalığının akut komplikasyonları, oldukça ciddi olup bu hastalarda morbidite ve mortalitenin çoğundan hastalığın uzun dönemdeki mikro ve makrovasküler komplikasyonları sorumludur. Yapılan çalışmalar sonucu tip1 ve tip2 diyabetik hastalarda mikrovasküler komplikasyonların gelişmesinin ve ilerlemesinin glisemik kontrol derecesi ile doğrudan ilgili olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı da glisemik kontrolün takibinde hemoglobin Hba1c kullanılmaktadır.

Diyabetik hastalarda glisemik kontrolün göstergesi olarak hemoglobin Hba1c en fazla kullanılan testtir ayrıca hastalığın gelişimi ile ilgili bilgi de verir. Hemoglobin Hba1c nonenzimatik glukoz kalıntısı ilave edilmiş hemoglobini tanımlamak için kullanılır.

Hemoglobin Hba1c enzimatik olmayan, yani enzimin işe karışmadığı kendiliğinden olan bir olaydır. Hemoglobin Hba1c, kandaki ana glikolize hemoglobin olup Hba1'in %80'nini oluşturmaktadır.

Hba1, normal yetişkinde bulunan hemoglobinin, sadece glukoz değil karbonhidrat ile bağlanmış şeklidir. Yani Hba1, Hba1a, Hba2a, Hba3a toplamından oluşmaktadır.

Hemoglobin Hba1c, daha genel bir ifade olup, Hba1 ve diğer hemoglobin- glukoz yapılarını içerir. Glikolize proteinler üzerlerinde bulunan aminoasitler arasında yavaş gelişen ve enzimatik olmayan reaksiyon sonucu oluşurlar.

Eritrositlerdeki hemoglobin Hba1c serum ile glikolize proteinler benzer reaksiyonlar ile oluşmaktadır.
" } ] }