{ "title": "Hemoglobin Kaç Olmalı", "image": "https://www.hemoglobin.gen.tr/images/Hemoglobin-Kac-Olmali-44.jpg", "date": "20.01.2024 06:46:31", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hemoglobin kaç olmalı; hemoglobin, kanda solunum organından dokulara oksijen, dokulardan solunum organlarına karbondioksit ve hidrojen atomu taşımasında görev alan, bu görevi yapan, aynı zamanda kana kırmızı rengini veren nedendir. Hemoglobin, kırmızı kan hücreleri olarak da bilinen alyuvarların içerisinde bulunmaktadır. Hemoglobinin başlıca sentez yeri, eritrosit üretimi sırasında kemik iliği içerisindedir. Hemoglobinin en önemli görevi akciğerler vasıtası ile vücuda giren oksijeni bağlamak ve kan dolaşımı sayesinde tüm hücrelere taşımaktadır. Kan testlerinde HGB ve HG şeklinde ifade edilen hemoglobin, oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan proteinlerdir.

Yetişkinlerde hemoglobin kaç olmalı

Hemoglobin sayısı için normal değerleri yaşa ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir.
Yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda hemoglobin kaç olmalı
Orta yaş üzeri kişilerde hemoglobin kaç olmalı
Kan testinde hemoglobin miktarının normal değerlerden az veya çok olması çok fazla önemsenmemektedir. Fakat hemoglobin değerleri çok düşük ise mutlaka önemsenmelidir. Mutlaka Uzman doktorlar tarafından hastanın kontrol edilmesi gerekir. Hemoglobin düşüklüğü genellikle kansızlık olarak bilinmektedir. Diğer hastalıklar ise; kansızlık, demir eksikliği, böbrek hastalıkları, damar iltihabı, siroz, hücre kanseri ve vitamin eksikliği ile ilgili rahatsızlıklardır.

Hemoglobin değerleri düşük olan hastalarda aynı zamanda kalp atışlarında hızlanma, aşırı yorgunluk, halsizlik, nefes alma güçlüğü ve cildin soluk gözükmesi gibi belirtiler gözükmektedir.

Hemoglobin değerlerinin çok yüksek olması, akciğerlerinin işlevi ve kalbin zayıflaması ile ilgilidir. Oksijen taşıyan alyuvarlar, oksijene çok fazla ihtiyaç duyulduğunda çok fazla üretilmeye başlanmaktadır. Bu neden de hemoglobin miktarının çok fazla çıkmasına neden olmaktadır. Hemoglobin değerinin çok yüksek çıkmasının nedenleri; sigara tiryakiliği, kemik iliği ile ilgili işlev bozukluğu, ortamdaki oksijen miktarının azlığından kaynaklanmaktadır.

Hemoglobin değerinin yüksek olması durumundaki rahatsızlıklar; su kaybı, kalp yetmezliği, böbrek kanseri, akciğer hastalıkları ve karaciğer kanseri hastalıkları hemoglobin değerinin yükselmesine sebep olmaktadır.
" } ] }