Hemoglobin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?
10 Temmuz 2024

Hemoglobin Değeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Hemoglobin Değeri

Hemoglobin, tıpta kan tahlili sırasında değerlendirilen önemli bir parametredir. Hemoglobin değerleri, tanı koyma sürecinde hekime yardımcı olur. Hemoglobin, solunum organlarından dokulara oksijen, dokulardan solunum organlarına ise proton ve karbondioksit taşıyan bir protein olarak tanımlanabilir. İçeriğinde demir bulunur ve kana kırmızı rengini veren madde de hemoglobindir. Kırmızı kan hücreleri yapısında hemoglobin bulundurur. Hemoglobin değerleri sağlık açısından oldukça önemlidir. Değerler düşük olduğunda birçok sağlık sorunu yaşanabilir. Hemoglobin değerleri düşükse, solunum organlarına yeterli oranda oksijen taşınamaz. Dolayısıyla dokular fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez.

Hemoglobin Değeri Düşüklüğü

Normal şartlarda yetişkin erkeklerde hemoglobin değerleri 13.8-17.2 gm/dL, kadınlarda ise 12.1-15.1 gm/dL arasında olmalıdır. Çocuklarda bu değerler yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişebilir. Hemoglobin değerleri düşükse bu düşüklük basit bir kan tahlili ile tespit edilebilir. Kadınlarda 12 gm/dL altında, erkeklerde ise 13.5 gm/dL altında hemoglobin değerleri düşüklüğünden bahsedilebilir. Hemoglobin değerleri bu değerlerin çok altına düşmüşse bazı şikâyetlere neden olabilir. Bu durum altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Normal olmayan aşırı düşük hemoglobin değerleri durumu kansızlık yani anemi olarak tanımlanır.

Hemoglobin Değeri Neden Düşer?

Hemoglobin değerlerinde yaşanan ufak bir düşüş her zaman bir hastalığın işaretçisi olmaz. Hamilelik dönemi, adet dönemleri hemoglobin değerlerinin düşmesine neden olan dönemlerdir. Hemoglobin düşüklüğü çok fazlaysa kanda alyuvar azalmasına yol açabilecek bir hastalık söz konusu olabilir. Vücut gerektiği kadar kan hücresi üretmiyor ya da üretilen hücreler hızlı şekilde yok oluyorsa, kişide kaza, travma gibi bir nedene bağlı kan kaybı yaşanmışsa ortaya çıkabilir. Bunların haricinde, kurşun zehirlenmesi, böbrek hastalıkları, folik asit eksikliği, B12 vitamini eksikliği, lösemi, kanser, siroz, hipotiroidi, demir eksikliği, kemoterapi tedavisi, aplastik anemi, talasemi, damar iltihabı, orak hücreli anemi, dalak büyümesi, porfiri hemoglobin değerlerinin düşmesine sebep olabilecek hastalıklar arasındadır.

Hemoglobin Değeri Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Hemoglobin değeri normalin az altındaysa kişide herhangi bir şikâyet olmayabilir. Baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı gibi hafif şikâyetler yaşanabilir. Ancak değerlerde aşırı bir düşüş söz konusuysa, bu durum ciddi şikâyetlerin yaşanmasına neden olabilir. Hastada solunum güçlüğü, çarpıntı, göğüs ağrısı gözlenebilir.

Hemoglobin Değeri Kaç Olmalıdır?

  • Yeni doğan bebekler: 17-22 gm/dL
  • Çocuklar: 11-15 gm/dL
  • Yetişkin erkekler: 14-18 gm/dL
  • Yetişkin kadınlar: 12-16 gm/dL
  • İleri yaş erkekler: 12.4-14.9 gm/dL
  • İleri yaş kadınlar: 11.7-13.8 gm/dL

Ekstra Bilgiler

Hemoglobin düzeyinin optimal aralıkta tutulması, genel sağlık ve yaşam kalitesi açısından önemlidir. Hemoglobin değerlerini artırmak için demir, B12 vitamini ve folik asit açısından zengin besinler tüketmek faydalı olabilir. Ancak, anemi veya başka bir sağlık sorunu varsa, uygun tedavi ve takip için mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Tedavi sürecinde düzenli kan tahlilleri yapılması, tedavi etkinliğinin izlenmesi açısından önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yavuz horlu

09 Nisan 2024 Salı

Hemoglobin değeri 13 1

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yavuz horlu, hemoglobin değerinizin normal aralıkta olduğunu belirtmek isterim. Ancak, kesin bir yorum yapabilmek için yaş ve cinsiyet gibi ek bilgilere de ihtiyaç vardır. Herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığından emin olmak için doktorunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır.

2. Cevap
cevap

Sabih

Hemoglobin kana kırmızı renk veren, içinde demir bulunduran önemli bir kan elemanıdır. Erkeklerde hemoglobin değeri 13.8-17.2dir. Sizin yazdığınız değer bu degerin çok altında olmamak ile beraber, aradaki fark kayda değer değildir. Hekiminizde bu durumda olumsuz birşey söylemediyse ve rahatsızlığınız yoksa panik yapmanıza gerek yoktur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni